Varsling

OBS – Telefonsvindlere er i aksjon

Har du blitt oppringt fra ukjent utenlandsk telefonnummer? Ikke svar og ikke ring tilbake!

Svindelanrop på mobiltelefon er et økende problem. På enkelte dager i forrige uke ble det registrert opp mot 200.000 svindelanrop mot norske mobilabonnenter. En av tre nordmenn oppgir at de har vært utsatt for forsøk på telefonsvindel.

Teleoperatørene prøver å forhindre denne typen svindel ved å blokkere for muligheten til å ringe tilbake til disse numrene, men svindelen utføres med datamaskiner som stadig skifter numre. Det gjør det vanskelig for teleoperatørene å skille mellom regulær trafikk og svindelforsøk. De tre mest brukte landskodene i fjor var Tunisia (+216), Papua Ny-Guinea (+675) og Kosovo (+383), men svindelanropene kom fra en lang rekke ulike land.

Svindelen foregår ved at svindlerne som ringer opp, legger raskt på. Ringer man tilbake belastes man en veldig høy takst for såkalte «teletorgtjenester» som i neste omgang kommer på telefonregningen.

Med andre ord – glem vanlig høflighet og folkeskikk når det dukker opp et fremmed nummer med ukjent landskode på mobiltelefonen din. En grei regel er stopp-tenk-sjekk. Er du i tvil – ikke svar og ikke ring tilbake!